Chodítko, nebo třeba také invalidní vozík, se řadí do kompenzačních pomůcek, jejichž pořízení hradí zcela nebo z části zdravotní pojišťovna. My jsme se podíleli na zajištění chodítka pro seniorku paní Boženku, která stále ráda chodí na procházky, ale v jejich průběhu si potřebuje sednout, odpočinout, nabrat nové síly, a také mít větší oporu a stabilitu při chůzi.

S tím vším umí pomoci dnešní chodítka a my se nyní s Vámi podělíme o pár rad, které by pro Vás mohly být přínosné, až se dostanete před rozhodnutí - jaké chodítko si pořídit a jak vůbec postupovat.

  • Aby mohla být kompenzační pomůcka hrazená zdravotní pojišťovnou, je potřeba, aby Vám na ni vystavil poukaz Váš praktický lékař (případně také specialista - např. ortoped, rehabilitační lékař nebo geriatr.)
  • Než Vám lékař vystaví poukaz, doporučujeme, abyste navštívili prodejnu kompenzačních pomůcek, vyzkoušeli si více typů dané pomůcky (např. chodítka). Díky tomu zjistíte, který typ Vám nejvíce vyhovuje. Základní modely bývají bez doplatku, modernější a pohodlnější jsou s doplatkem. O jeho výši Vás na prodejně rádi informují.
  • Jakmile víte, jaký typ chodítka/vozíku Vám nejvíce vyhovuje, požádejte prodejce obchodu, aby Vám sdělil kód daného modelu pro pojišťovnu.
  • Až se setkáte se svým praktickým lékařem či specialistou, který Vám bude vystavovat poukaz, požádejte ho, aby na poukaze uvedl kód této konkrétní kompenzační pomůcky.
  • Dnes již lékaři umí vystavit poukaz v tištěné podobě nebo elektronicky podobně jako e-recept.
  • S poukazem se pak stačí zastavit v prodejně, případně je možné, nechat si kompenzační pomůcku zaslat poštou.

My jsme měli dobrou zkušenost s prodejnou DMA v Kolíně, která se nachází cca 30 minut od Přelouče.